– I dag skal vi lage klippfiskpudding, sier lærer Erlaug Benjaminsen.
«Æsj» ville nok de fleste tenkt, men elevene på valgfaget «bærekraftig mat» bretter opp ermene og gjør seg klare for nok en arbeidsøkt på kjøkkenet.
På elevenes skolekjøkken har er det nå klart for en dag med tradisjonsmat og nye smaker. Her skal elevene få innblikk i og få prøve seg på gode gammeldagse oppskrifter fra Nord-Norge. Hovedmålet er å lage god mat, som mange verken har smakt eller hørt om før.
– Jeg liker veldig godt å lage mat. Spesielt når man får være med å lage noe man aldri har lagd før, sier Åsmund Belsaas som har fått ansvaret for å lage flatbrød til dagens måltid.
Hva har dere lagd så langt i valgfaget?
– Vi har lagd alt fra lefser, boller, fiskekaker, hvalkjøttkaker, til vanlige kjøttkaker og sennepsglasert laks. Det sistnevnte var sykt godt. Også har vi lært å filletere fisk, forklarer Sveinar Lunde Soldal.
– Det er gøy å lage mat, men oppvasken kan også være en ganske morsom oppgave å få, sier Sveinar lurt før han smører såpeskum i ansiktet til Åsmund.
En travel lærer som er meget opptatt med å lære elevene, er ikke lett å få komme i prat med, men innimellom fikk vi noen små øyeblikk til å stille noen spørsmål.
– Vi lager tradisjonsrik mat. Blant annet er klippfisk en av de rettene som bærer mest preg av det tradisjonelle Nord-Norske kjøkkenet, sier lærer Erlaug.
Vil det si at tradisjonsmat er mer bærekraftig enn den maten vi spiser i dag?
– Ikke nødvendigvis. Det som utgjør den største forskjellen handler mest om hvordan man bruker maten. Før i tiden var de flinkere med å bruke rester og ikke kaste vekk mat. Restene fra en torskemiddag kan for eksempel bli en god fiskegrateng. Samtidig bruker vi mest mulig økologiske produkter og mat som gir mye næring.
I dag står også forøvrig fiskegrateng og sildesuppe på menyen. Er det noe spesielt med disse rettene?
– Sild har betydd mye for folk lang kysten. Sild har i alle tider hatt stor betydning for det nord-norske kosthold, da det ikke var så mye kjøtt tilgjengelig.
Mens vi snakker med Erlaug, kommer spørsmålene flyvende inn fra siden.
– De er veldig flinke. Engasjementet er stort og alle står på.
Er det vanskelig?
– Nei, hvis man følger oppskriften. Men det kan jo selvfølgelig bli en utfordring med selve fremgangsmåten. Vi skal spise maten når vi er ferdig, så motivasjonen er på topp, sier Eline Flora Ynonán-Bømark.
Når maten begynner å bli ferdig, dekker elevene spisebordene og gjør seg klar til å smake på det de har laget selv.
Hva synes du om maten i dag? Svarte klippfisken til forventningene?
– Klippfisken er nok ikke en av de største favorittene så langt i dette valgfaget, men det var interessant å smake. Heldigvis er det så mye annen god mat her, så man får kose seg uansett hvilken smak man har. Det er veldig gøy å lage noe selv, og maten smaker enda bedre når man selv har gjort en innsats, sier Sølve Stoknes som godt kunne tenkt seg å lage flere tradisjonsretter fra det nord-norske kjøkkenet.
Skrevet av Kristian Dragsten