Med naturen som spiskammer

I valgfaget “det ville kjøkken” har elevene fra Lofoten folkehøgskole fått lære om hvordan man lett kan ta nytte av naturen og nærmiljøet i matlaging. De har fått erfare hvor mye mat det er å hente både fra skogen og havet. I løpet av perioden har de plukket og smakt på skjell, tang, kråkeboller, bær, røtter og flere andre godsaker.

24201066_10208267760011791_1592137092_o

Odd Arne Sandberg er det ville kjøkkens lærer og guru. Han forteller at det ikke er realistisk å tenke at alle skal plukke og spise seg mett kun på det de finner i den lokale skogen eller fjæra. Dét er det ikke nok til når vi bor så tett som vi gjør. Imidlertid er det et supert alternativ å supplere måltidene med. Dessuten er det et bærekraftig alternativ til de industrielt produserte varene i butikken som i tillegg er veldig økonomisk. Odd Arne sier selv at han spiser litt av det han sanker hele tiden, her og der. Man kan for eksempel bruke litt tørket tang i brødbaksten eller som krydder i annet, man kan bruke ugress som salat og tørkede bær er supre som godteri.

Elevene har også fått erfaring med ulike typer mat de kan lage av det de finner i naturen. De fikk blant annet prøvd seg på å lage snaps med sisselrot og lærgodteri av tørket frukt. Sistnevnte erfarte elvene at var veldig godt og godteriet forsvant i en fei. De fikk i tillegg kokt blåskjell og hjerteskjell og noen få prøvde seg på å spise kråkeboller. I det store og det hele har elevene fått en rekke forskjellige erfaringer som de kan ta med seg videre.

24139351_10208267762091843_1867942963_o 24139033_10208267760531804_634195601_o

At naturens spiskammer byr på store mengder deilige bær og sopper om høsten er noe mange vet og benytter seg av. Og her i Norge har vi lenge nytt godt av det  suverene mangfoldet av fisk som finnes langs kysten. Det mange derimot ikke innser er at havet og fjæra også er en fantastisk grønnsakshage. Det finnes mange forskjellige sorter tang og tare, og elevene har lært å identifisere et knippe vanlige typer. Wilma Wågelöf forteller at hun har lært å skille mellom saualger, spiraltang, blæretang, grisetang og sagtang. I tillegg har de lært hvordan man kan tørke tangen og bruke den i for eksempel brødbakst, eller hvordan man kan grille den i ovnen så det blir crispy tangchips. Ikke bare kan tang være en smakfull delikatesse, det er også noe av det sunneste du kan spise. Visste du at tang inneholder minst ti ganger så mye mineralstoff som planter på land?

Når hun blir spurt om hva hun sitter igjen med etter denne valgfagsperioden svarer Wilma at hun virkelig har fått øynene opp for alle mulighetene som finnes i hennes egen bakhage. Hun tror absolutt at hun kommer til å bruke det hun har lært videre både fordi det er et enestående bærekraftig alternativ, men også fordi det er gøy! I tillegg er det noe veldig avslappende med å vasse i fjæra på leten etter skjell og alger, eller å plukke blåbær i skogens busker.

 

Skrevet av Juni Akselberg og Andreas Sedin

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s