24 juletips fra Lofoten Watch

Hele desember har gjengen i Lofoten Watch delt sine tips for en mer miljøvennlig jul på Instagram. Fikk du det ikke med deg? Ikke fortvil, for her kommer alle tipsene en gang til.

1.DESEMBER🎄✨
Gi bruktgaver! Har du en bror eller søster som alltid stjeler den fete gensern din, eller en venn som sikler etter de røde skoen du aldri bruker? Pakk det inn og du har en gave de garantert vil like! Ellers finnes det diverse bruktkjeder som definitivt har det du trenger. Eksempelvis appen «Tise» laget av Jenny Skavlan, og bruktbutikken Fretex. Flere eksempler er linket under.

IMG_6433

https://www.finn.no
https://m.ebay.com/?_mwBanner=1
https://www.etsy.com

2. DESEMBER
Dagens miljøtips er en miljøvennlige gave til hjemmet! GuppyFriend er en vaskepose som samler opp fiber og mikroplast fra klærne dine når du vasker dem – så slipper det å havne i havet! Du får den hos Kid Interiør🍀🌊🐳

IMG_6435

3. DESEMBER
Har du lyst på nye klær til jul? Arranger byttekveld med gode venner, spar lommeboka og miljøet. Dykk ned i klesskapet og finn fram klær og skatter som andre kan sette pris på.

IMG_6436

4. DESEMBER
La årets julegave bli helt uforglemmelig ved å gi bort en opplevelse! Dra på hyttetur med en vennegjeng, ta med lillebror på kino, bestevenninna di på konsert, eller familien på skitur, bålkos og nordlysjakt i marka!🔥🌭⛷

IMG_6437

5. DESEMBER
Handler du gaver til jul? Unngå de store kjedene og handle lokalt! Gå innom gårdsbutikkene og landhandleriene og handle økologiske og lokale varer. Dermed kan du gi bort både mer miljøvennlige og personlige gaver som ikke alle har.

IMG_6438

6. DESEMBER
Når du er ute på tur er det viktig å å kle seg riktig i forhold til været, men også viktig å kle seg riktig i forhold til miljøet. På denne nettsiden får du tips til hvordan du kan kle deg så miljøvennlig som mulig!
https://www.framtiden.no/gronne-tips/klar/slik-kler-du-deg-miljovennlig-pa-tur.html

IMG_6439

7. DESEMBER
Gjør som Caroline og erstatt engangsprodukter som matpapir med denne gjenbrukbare sandwich wrapen! Du kan også lage det selv ved å smøre inn en tøybit med bivoks.

Sjekk det ut:
https://www.beeorganic.no/products/bees-wrap-matpapir-3pkstor-kologisk 
https://www.onyalife.com/product/sandwich-wrap/

8. DESEMBER
Handler du ofte ferdig laga mat? Hva med å lage mat fra bunnen av i stedet? Det er både gøyere og kanskje også mer sosialt, samt at man kan bestemme alle ingrediensene helt selv, uten å ta hensyns til ferdigpakkenes ymse ingredienser. Et ekstra pluss er at man sparer miljøet, og at det smaker supergodt!

IMG_6443

9. DESEMBER
Selvom det ofte kan gå litt fort i svingene og være litt stressende i juletida skal ikke det være noe hinder for å velge litt mer miljøvennlige produkter. Svanemerket finner man på alt fra kroppssåpe til skrivebøker og viser deg enkelt hvilke produkter som er et mer miljøvennlig alternativ hvor alle ledd i produksjon, frakt og avfallshåndtering er vurdert og tatt i betraktning!


Les mer om svanemerket her:
http://www.svanemerket.no/produkter/

10. DESEMBER
Gi gaver som varmer og strikk gaver til de du er glad i! Norsk ull er gull, og å benytte seg av den for å lage et par votter til mor og far er enda bedre!
Her er 3 gode grunner til å gi gaver man har strikket selv:
1. Norsk ull er verdens beste – ihvertfall med tanke på dyrevelferd, bærekraftighet og klima.
2. Det er billig! – Et garnnøste koster ikke allverden, og man kan spare MYE penger på å lage votter selv framfor å kjøpe ferdige.
3. Man må bruke tid på det – Vanligvis vil dette være negativt, men når det kommer til strikking så er det slik at jo lenger tid man bruker, jo mer kjærlighet er det i arbeidet. DET er gaver som varmer❤️❤️❤️

IMG_6178

11. DESEMBER
No byrja den kalde gode tida, og det betyr ofte julekos og julegåver. Vårt tips til dokke er å pakke miljøvennlig. Istadan for å bruke kroner på å kjøpe innpakningspapir, bruk heller gamle aviser eller liknande til å pakke inn gåvene du gir bort i jul. Berre husk å  velg ei hyggelig nyhende 😉

IMG_6446

12. DESEMBER
Har du mange tomflasker liggende? Pant dem da vel! Viste du at Norge er blant de landene som er best til å pante flasker. Men fortsatt blir ifølge infintum 150 000 000 flasker i året ikke pantet noe som tilsvarer 30 flasker per nordmann! Hjelp oss med å senke dette tallet og spar både penger og miljøet. PS, husk at glassflasker uten pant skal sorteres som glass- og metallemballasje.

IMG_6447

Les mer på Infinitum sin side:
http://infinitum.no

13. DESEMBER
I dag er det 13. Desember og St. Lucia-dagen! Både i dag og ellers i jula er det viktig å ha det koselig rundt seg, og hva er vel koseligere enn levende lys? Husk at levende lys kan kutte noen kroner fra strømregninga, men at det også er viktig å kjøpe miljøvennlige stearinlys! Her er svanemerket et godt tips til hva du kan se etter, tenn et lys i kveld med god samvittighet.

IMG_6448

14. DESEMBER
Nordmenns forbruk går helt bananas i juletida, men det er ikke nødvendig å la se påvirke av det grusomme kjøpehysteriet. Et flott alternativ til å kjøpe noe nytt kan være å redesigne noen gamle klær eller tekstiler. Jenta på bildet tok et par gamle gardiner og lagde fine scrungie-hårstrikker av dem. En annen mulighet er å grave litt i familiens skap og finne gamle kjoler og skjorter som man kan sy om til nye personlige plagg. Her er det bare å la kreativiteten løpe fritt!

IMG_6449

15. DESEMBER
I dag er det 15. Desember, dagen Lofoten Folkehøyskole tar juleferie! Gjør som gjengen fra skolen og velg tog fremfor fly for å kutte utslippene litt. Rundt juletider øker trafikken i landet betydelig, noe som går hardt ut over miljøet. Sjekk NSB sin miljøkalkulator og se hvor mye du sparer ved å ta tog; til sammen kan vi spare mye!

IMG_6450

https://www.nsb.no/om-nsb/nsb-og-miljo/Miljøkalkulator

16. DESEMBER
I luke nummer 16 skjuler det seg et tips om kortreist julemat!🐷Hva med å ta deg en tur innom din lokale slakter eller bonde? Da sikrer du deg at ribba faktisk er ribbe, samtidig som du støtter opp om lokale bedrifter, god dyrevelferd og miljøet!

IMG_6451

17. DESEMBER
Visste du at 2/3 av et klesplagg sitt fotavtrykk skjer under klesvasken? Stoffene som skilles ut av både plagget og vaskemiddelet kan være skadelige for både natur og helse. Spesielt havet og dyrelivet der blir hardt rammet ved at stoffet vanskelig brytes ned.

For å unngå dette er det viktig å bruke milde vaskemidler i begrensa mengder. Såpenøtter er en annen løsning. Disse nøttene inneholder stoff som virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann; et helt naturlig produkt.

IMG_6452

18. DESEMBER
I dag anbefaler vi å velge miljøvennlige alternativer slik som bambus tannbørster. Hvert eneste år kaster vi i Norge alene hele 15 millioner tannbørster av hardplast. Hvorfor ikke gjøre noe med dette ved å bruke tannbørster av økologisk bambus. Da kan håndtaket på tannbørsten graves ned, brennes eller kastes rett i komposten og det vil ta omlag 6 mnd. før tannbørsten har blitt helt brutt ned og blitt en del av jorden igjen. En nyttig julegave til den som har alt! Skånsom mot tennene og skånsom mot miljøet.

IMG_6453

Les mer på:
pussmedbambus.no

19. DESEMBER
Det er bare fem dager igjen til jul! Mangler du fortsatt noen gaver? Let i bokhyllen etter bøker du har lest eller ikke trenger lenger, pakk dem inn og gi dem bort i julegave! En miljøvennlig og mer personlig gave til en du er glad i❤️

20. DESEMBER
Om du ikke er ferdig med å handle inn gaver så kan du for eksempel lage konfekt, sukkertøy eller andre ting som kan spises. Om du gjør dette rett er det både miljøvennlig og veldig godt! Her kan du finne mange forskjellige oppskrifter: http://www.detsoteliv.no/recipes/31

21. DESEMBER
Julen nærmer seg med stormskritt. Den tiden som er den mest gavmilde tiden i løpet året. Frelsesarmeen samler inn både penger og gaver, som skal gies bort til fattige. Dette er det mest gavmilde man kan gjøre i året.
Så det skader ikke å gi litt til noen som trenger det.
https://gi.frelsesarmeen.no/

22. DESEMBER
Om du ikke har pynta ferdig til jul får du et tips til julepynten her! Hvorfor kjøpe inn masse ny pynt når man bare kan bruke det man har rundt seg? Finn en dorull, tegn på et ansikt, lim på en kongle eller to, lag en lue av noen gamle klær eller stoffer du har liggende og vipps så har du en kjempefin dorullnisse! Kun kreativiteten setter grenser for hvordan pynt du kan lage!

IMG_6457

23. DESEMBER
Bruk restene av julematen! I jula skal man gjennom flere middager med kjente og kjære. Man lager ofte mat nok til flere enn de som sitter rundt bordet og man ender gjerne opp med en del til overs. Det er helt greit, men ikke kast ribberester, pinnekjøttrester, juletorsk eller lutefisk som ligger igjen! Bruk de til flere nye måltider, eller lag en helt ny og spennende rett!
For eksempel kan man ta tynne skiver ribbe, rødkål, epleskiver, små sylteagurker og grov sennep i et hamburgerbrød, og vipps så har du en nydelig ribbeburger.(Hentet fra nrk.no)
Kjempeenkelt og godt, men ikke minst bærekraftig.

IMG_6404

Les mer om bruk av rester på:
https://www.matprat.no/julemat/rester-av-julemat/
https://www.nrk.no/mat/slik-kan-du-bruke-restene-av-julematen-1.12106855

24. DESEMBER
Vi i Lofoten Watch ønsker dere en riktig god jul! I dag er en festens dag og tiden for å kose seg med god mat og godt selskap. Imidlertid håper vi at dere husker å resirkulere alt gavepapiret som åpnes i dag. Mye papir og sløyfer er fullt mulig å bruke om igjen. Da sparer du både energi og penger. Om papiret skal kastes er det viktig å huske at mesteparten av julepapir og annet gavepapir som selges i dag er av en kvalitet som gjør at det ikke kan gjenvinnes sammen med annet papir. Glansfullt gavepapir sorteres de fleste steder som restavfall, mens gråpapir eller kraftpapir sorteres i papiravfall. Søppelordningen varierer fra kommune til kommune. Sjekk www.sortere.no om du er usikker på hvilken ordning som gjelder der du bor.

IMG_6459

 

God jul!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s