Fisk og Fangst

Foran brygga står folkehøgskolens egen fiskebåt “Hagbart”, en gammel nordlandsbåt i tre. Elevene på valgfaget fisk og fangst gjør seg klare med hver sin redningsvest, før de hjelper til å laste båten med utstyret de trenger. Båten med seks elever og lærer Ole Roger Jespersen kjører ut i tåka, for å trekke opp garnene de har satt ut, og håper på å få fisk for første gang i løpet av valgfagsperioden. De bytter på å ro og å styre båten som for det meste kjører på bensinmotor når de skal komme seg fra a til b. I løpet av dagene elevene har Fisk og Fangst lærer de hvordan man fanger, bløgger, sløyer og tilbereder fisken, i tillegg til andre nyttige sjømannskunnskaper knyttet til båt og knuter. Her får dei virkelig oppleve det “å hente” maten frå sjøen til det står ferdig på middagsbordet med poteter og saus til. I båten jobber elevene spente med å trekke opp garnet, som viser seg å være fylt med alt frå krabber, kveite, torsk og til og med rognekjeks kan finne dukke opp. “Denne var svær”! Sier en begeistret Rebecca Lind-Ellefsen i det de drar opp en torsk. Bergenser Per Christian Waje-Andreassen lurer på om det ikke finnes ordentlig fisk i Danmark etter å tatt en rask titt på torsken.

ytugilhoøjp.png pcc

På kaia mellom Kabelvåg og Svolvær venter den andre gruppa med elever spent i det båten kjører inn. Nå er endelig deres tur til å ta fatt sjømannslivet.

vghjkl

Fangsten blir dratt opp og mens båten kjører ut for å trekke opp de resterende garnene, må elevene på land rense garnet fri for fangsten. Etter mye krangling med sterke krabber og sleip fisk er garnet renset og klar til ny bruk.

rtyuikm

Hjemme på skolens egen brygge blir den andre fangsten rensket og båtens utstyr blir ryddet inn i båthuset. Elevene lærer også her hvordan de skal sløye fisken og skjære fileer av den, slik at de enkelt kan fryses ned og nytes til lunsj uka etter.

Denne valgfagsperioden har temaet vært Lofoten Watch blant alle fagene, noe som betyr at de er preget av fokus på bærekraft og miljø. Ole Roger mener faget er relevant i forhold til Lofoten Watch fordi faget dreier seg om å skaffe mat som er lett tilgjengelig på en bærekraftig måte uten å ta i bruk så mye ressurser. Videre forteller han at det å spise mat som nærer seg på organismer det finnes en naturlig tilgang på også er fornybart, og det blir ikke tatt i bruk ressurser som vi for eksempel kunne ha spist selv eller som skaper en overproduksjon. Herunder referer han som eksmpel til produksjonen av oppdrettslaks.

rtyuhjnbm

Dere brukte fisk som agn i lina dere satt ut, mener du at dette også er bærekraftig?

-Ja dette er fisk av dårlig kvalitet som blir fryst ned og deretter gitt ut som agn, altså bruker vi ressurser som ellers ville ha blitt kastet fordi det er for dårlig til å selge som menneskemat.

Bensinmotoren de har tatt i bruk har vært for å få logistikken til å gå opp med en gruppe på 12 elever fremfor en ideell gruppe på seks. De har brukt rundt 5 liter bensin i løpet av perioden, noe Ole Roger poengterer at er en minimal mengde.

Elevene på fisk og fangst har trivdes godt under valgfagsperioden, de har fått et lite innblikk i fiskeryrket. Det har blitt gjort på en bærekraftig måte, noe elevene på Lofoten Folkehøgskole finner både interessant, morsomt og lærerikt!

 

Skrevet av Frida Wattne Lindland og Anna Gjerde Lied

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s