«Nye» gamle sykler!

På utsiden av skolen Lofoten Folkehøgskole står det en rekke sykler i fargen grønn med “Lofoten Folkehøgskole” malt i gult på rammen. Dette er sykler som elever og gjester kan bruke hvis de ønsker. For eksempel når en trenger en svipptur innom Coop`en i Kabelvåg, eller når det blir for vanskelig å få haik inn til Svolvær. Den grønne fargen symboliserer at folkehøgskolen er en miljøbevisst og grønn skole,  noe vi er veldig stolte av! Men syklene dukket ikke opp på magisk vis. Gjennom flere år har sykkelverksted vært et valgfag på skolen. Gamle og ødelagte sykler blir fikset på, sånn at elevene år etter år kan bruke de når enn det måtte være. Sykkelverkstedet er ikke bare bra for skolen, men elevene får også erfaringer de kan ta med seg videre for en mer økonomisk og miljøvennlig hverdag.

Målet med dette valgfaget er at elevene kan lære noe som kan være nyttig for dem videre i livet og som de kan være stolte av å kunne. “I starten var alle syklene helt lost, vi ble bare fortalt “fiks”, også var vi i gang. Da var det bare å prøve seg fram”, sier eleven Eydis Tveiten. Etter noen uker med sykkelreparasjon er syklene blitt som nye. Alle elevene synes det er veldig gøy å se overgangen fra skrøpelige og gamle sykler til nye, bedre sykler som også fungerer. “Det er gøy å se at gammelt kan fikses, og å være litt handy liksom”, forteller Bård Tveiterås mens han skrur på en sykkel sammen med Vilde Millstein.

bårdsykkel   Sykkel-reparasjon..

– Det er hyggelig å samarbeide med de andre, og det skaper stor mestringsfølelse når syklene blir så fine, forteller Sunniva Bjørnbeth. Vi har lært veldig mye av å bare prøve oss fram. Man må bare skru litt her, og skru litt der liksom. Det hjelper også at Bård er veldig flink.

Litt om transporten i Lofoten

I Lofoten er tilbudet om kollektivtransport veldig dårlig og mange mennesker velger heller å kjøre bil fremfor å enten ta bussen eller sykle. Grunnen til dette er at bussen som går fra Å til Svolvær, går bare en gang i timen og det er ikke alltid den går. Menneskene her er helt avhengig av bilen sin og det med god grunn, men likevel så kunne kommunen satt i gang et bedre tiltak om å forbedre tilbudet om kollektivtransport.

Elevene som valgte Sykkelreparasjon har fått og funnet gamle sykler som de gjør om til nye sykler med et flott design. Disse syklene har bidratt til at de andre elevene og kommer ser seg rundt om i området og slipper å kjøre bil, dette er med på å bidra til at det ikke slippes ut mer CO2 enn nødvendig.

Hva skal til for å reparere en sykkel?

Det å reparere sykler er ikke bare enkelt. For å gjøre syklene klare til bruk må elevene gå gjennom en lang prosess. Det første elevene  gjør er å teste syklene de har fått inn. De tar syklene ute og ser etter feil, tester bremser og gir – generelt alt som er viktig. Etter at de har fått en oversikt over hva som feiler sykkelen lager de en liste over hva som må byttes ut og hva som må repareres. Deretter ser de om de har de delene de trenger, og hvis de mangler noen deler må de kjøpe det inn. Det å kjøpe inn deler kan ta litt tid, så i mellomtiden lakkeres og males syklene slik at de ser fine ut. Når alt er i orden setter de syklene sammen og legger på de siste detaljene slik at syklene ser strøkne ut. En stor del av operasjonen er også å gi syklene navn. Tradisjonelt har syklene blitt oppkalt etter fjell og steder i Lofoten, som for eksempel Varden, Løva og Kalle. Det siste de gjør er å teste syklene igjen for å se om alt er i orden.

Sykkel-reparasjonanne

Hva synes elevene om valgfaget «Sykkelreparasjon»?

I følge elevene er sykkelreparasjon et veldig fint og lærerikt fag, hvor man blir utfordret praksis innenfor kunst og reparasjon. Ved å ha dette valgfaget bidrar man til fellesskapet og det er alltid hyggelig. Mange av elevene sier at det er hyggelig å være en del av Sykkelreparasjonsgjengen, og man lærer hvordan en sykkel er bygd opp, og i tillegg hva man skal gjøre for å reparere den.

De sier også at de er veldig fornøyd med å se hvordan gamle sykler, kan bli til noe fint og at de kan si at «Den har jeg vært med på å lage». Man føler seg litt mer «handy» og man flykter litt fra hverdagen på grunn av at man blir værende i en slags sykkelreparasjons-boble.

Elevene får brukt sine ferdigheter innenfor maling, design og reparasjon når de er med på dette valgfaget.

Sykkel-reparahsjon

«Jeg valgte ikke sykkelreparasjon som et valgfag, sykkelreparasjon valgte meg»

– sitat Oscar Koss, elev ved Lofoten Folkehøgskole 2017/2018

Skrevet av Niels Pelabon, Adele Seip og Kaja Suniva Kirkefjord

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s