Utdanning – ditt største miljøvalg

Dette innlegget går til deg som skal velge høyere utdanning nå i februar, og til deg som jobber i oljebransjen. Først til sistnevnte. Vær så snill å ikke glem hvorfor du i utgangspunktet begynte å studere for eksempel geologi. Var det ikke av sterk interesse for jordkloden? Du ville ut på feltarbeid på fjellet om sommeren, og sitte inne og forske om vinteren. Du hadde et sterkt engasjement, en kjærlighet til naturen. Du ville lære hvordan vi kan bruke de fantastiske ressursene på best mulig måte. Men hva skjedde? Jeg får inntrykk av at «best mulig måte» for deg nå betyr «med mest mulig profitt». For meg betyr det fortsatt «på mest mulig bærekraftig måte».

Da du var ferdig utdannet, ble du tilbudt høy lønn i Statoil. Sammen skulle dere erobre Norskehavet. Dere beveger dere fortsatt stadig nordover, dere gir dere aldri. Selv vil du si du ble forfremmet. Jeg vil si du ble hjernevasket. Du ligger i lomma på Statoil. Jeg vil be deg reise deg, og tenke gjennom valgene dine en gang til. Olja har gitt et fantastisk velferdsløft, men nok er nok. Det er selvfølgelig lett å si for meg som er oppvokst på glatte oljepenger, men det må faktisk enorme omveltninger til. Tenk over hvorfor du valgte realfag, tenk gjennom verdiene som lå til grunn. Petroleumsvirksomhet, for eksempel utafor Lofoten, vil jeg tro går i mot alle disse. Oljeutvinning her vil ikke bare ødelegge for den bærekraftige fiskerinæringa, skremme vekk verdens største torskestamme med seismikk og ved en ulykke få fatale konsekvenser for naturen i området, men også bidra til klimaendringer på globalt plan. Det er ikke lenger tvil om at den globale oppvarminga vi har startet, fører til total kollaps i hele økosystemet. Vi trenger ikke flere «Kunnskapsinnhentinger» for å fastslå dette. Tall og kalde fakta har du allerede lest.

De virkelige verdiene.  Lofoten i høst, foto: Simon.

De virkelige verdiene.
Lofoten i høst, foto: Simon.

Så hvis jeg nå spør deg igjen, hva som er viktig i livet, håper jeg du tenker i litt andre baner. Ikke pengene, men de virkelige verdiene bak dem, naturressursene. Vi trenger at hele det norske folk, inkludert politikerne og dere som har penger, kommer ut av den forstyrrende olje/pengetåka, og begynner å tenke klart. En endring av grunnleggende verdier, en dyp holdningsendring i hele samfunnet må til. Det som virkelig er verdt noe, jorda som vi alle lever av, må tas hensyn til i alle samfunnsspørsmål. Det holder ikke lenger med noen kroner til nye busser i ny og ne. Miljø må inn i alle næringer, inn i skolen, ja, inn i oppdragelsen.

Hver og en av oss jordboere har ansvar for våre handlinger. På Nordområdekonferansen, det store oljemøtet i Harstad i november, hadde jeg observatørplass. Det var tydelig at de fleste deltakerne her hadde glemt dette grunnleggende menneskelige prinsippet. Dere var blinde for deres egne handlinger. For ikke å legge skjul på noe, vandret tankene mine til nazitysklands hjernevasking av egne ansatte, og jeg hadde vanskelig for å tro at det var voksne mennesker som satt rundt meg. Jeg gikk måpende ut da en dame i Statoil fortalte at «klimaendringer som følge av petroleumsvirksomhet har jeg ingenting med. Jeg jobber bare med logistikk».

Så til dere oljefolk vil jeg si: det er ikke for seint å snu. Og til dere som nå skal velge høyere utdanning: bruk interessen for naturen på videre bærekraftig utvikling for framtida. Vi trenger masse naturvitere. Ta ansvar når du velger yrke og utdanning, tenk deg om to ganger før du går inn i petroleumsnæringa. Utdanningsvalget kan være ditt livs største miljøvalg.

– Anna

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s