Tid for SALG

Årets mest hektiske måned på kjøpesentrene er over, og man skulle kanskje tro at handlekvoten var mettet på en god stund. Men nei, så feil kan man ta, for nå er det jo tid for JANUARSALG (merk Caps Lock)! Denne måneden er satt av til at vi kan gå og kjøpe oss alt det vi ikke fikk til jul. Om vi faktisk trenger det eller ei er ikke fullt så interessant, for alle varene er nedsatt, så man har jo anledningen til å gjøre det ene kuppet etter det andre.

Bilde

Virker det forlokkende?

Av og til forbauser det meg at folk ikke tenker på at de sparer enda mer penger ved å ikke kjøpe noe i det hele tatt. Ikke er de bevisste på kjøpene sine heller. SALG gjør oss blinde. Hvis ordet salg er inne i bildet, er det gunstig uansett. Det lønner seg å handle nå. Det lønner seg å handle før prisene går opp igjen. Dermed blir betenkningstiden også betraktelig kortere og impulskjøpene øker. Det som var et kupp for kunden blir business for butikken. Selvfølgelig. Alt dreier seg om å selge mest mulig. Slik blir det når det er maksimal økt omsetning som er målet.

Bilde

Det er nettopp her man finner et lite diskutert område i den offentlige miljødebatten. Det faktum at industrien ikke kan akselerere i det uendelige er et tabu som forblir stille.  Hele samfunnet er bygget opp på økt konsumering. Det er slik vi skaper vekst. Det lønner seg sjeldent lenger å reparere. Enten finnes det ikke reservedeler eller så er det rimeligere å kjøpe nytt. Kvaliteten på produktene er samtidig nedadgående slik at man rett og slett blir tvunget til å bytte ut husholdningen og det som ellers måtte være med jevne mellomrom. Samtidig er det nokså soleklart at for å få bukt med dagens utslipp av klimagasser, er en god start at den enkelte er bevisst på sitt forbruk. Ikke kjøp bare for å kjøpe. At varen er på salg er ikke en god nok grunn. Tenk på det når januarsalgsplakatene skriker mot deg fra butikkvinduene. Og tenk på det når det er sommersalg, midt-sesongsalg, skolestartsalg og kampanjedager også.

– Susanne

Reklame

1 tanke på “Tid for SALG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s