Matavfall

En undersøkelse gjort av Nielsen Norge for HSH (hovedorganisasjon for handel og tjenester) viser at 4 av 10 nordmenn mener at maten er for dyr, samtidig kaster hver nordmann i snitt over 50 kg spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer omkring ¼ av maten vi kjøper. Østfoldforskning har beregnet at klimagassutslippene fra produksjon og distribusjon av maten som kastes årlig i Norge tilsvarer utslipp fra 160 000 personbiler. I ett verdenssamfunn hvor i overkant av en milliard mennesker har mangel på mat og klimautfordringene henger over oss, er det nødvendig med et økt fokus på den groteske og hensynsløse matavfallstrenden i Norge og mange andre steder i verden.

Satt i perspektiv
I 2011 ble omkring 1.3 milliarder tonn mat, omkring en tredjedel av den globale matproduksjonen kastet eller ødelagt i produksjons- og distribusjonsfasen på verdensbasis. En andel av dette blir nyttegjort. Noe blir for eksempel reprodusert, noe blir gitt til dyr, mens noe av maten som er biologisk nedbrytbar blir brukt som gjødsel eller omdannet til biogass. Allikevel er det fortsatt en vanvittig stor mengde mat som forblir avfall. 

Matavfall bidrar til økt klimagassutslipp på to måter. En relativt liten andel kommer fra nedbryting av matavfallet, mens den store andelen kommer fra utslippene relatert til avfallets produksjon, prosessering, transport og detaljhandel. Bare i USA utgjorde matavfall som kunne vært unngått 112.2 millioner tonn Co2 ekvivalenter. 
Til sammenligning utgjorde Norges olje og gassutvinning 13.4 millioner tonn Co2 ekvivalenter i fjor, og det inkluderer forbrennings- og prosessutslipp fra offshore og landanlegg. Satt i sammenheng er dette et skremmende høyt tall. 

Vi må tenke på miljøet og våre medmennesker
Den store andelen av klimautslippene er det de større aktørene som står for. De produserer rett og slett for mye mat i forhold til det forbrukerne har behov for. Forhåpentligvis vil disse aktørene etter hvert få øynene opp for klimatrusselen de utgjør. I mellomtiden må vi som aktører i husholdningene få opp øynene for dette. Vi må tenke på miljøet og våre medmennesker. Vi må planlegge matvareinnkjøpene bedre og bli tryggere på vår egen dømmekraft når det kommer til å vurdere om utgått mat er spiselig eller ikke. Altfor mange kaster mat med en gang de ser at varen er gått ut på dato. I mange tilfeller er maten fortsatt fullt spiselig, bare den blir oppbevart riktig.

 
– Rasmus
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s