Vi var på Nordområdekonferansen i Harstad!

Denne uken ble Nordområdekonferansen for første gang holdt i Harstad. Lofoten Watch var heldige og hadde fått fem plasser på konferansen. Slik fikk vi observert oljebransjens planer og diskusjoner om tiden videre. Selv om det var nyttig å høre på, var konferansen på ingen måte oppløftende for miljøvernere og de som håper på å finne løsninger på dagens enorme klimautfordringer. Gjennomgangstema disse to dagene var i all hovedsak de store ringvirkningene av oljeboring i nord og hvordan dette skal løfte samfunnet i nord. Det ble gjentatte ganger hevdet at vi nå skal skrive et helt nytt kapittel i oljeeventyret og den ene foredragsholderen etter den andre oppfordret til åpning og leting etter nye oljefelt.

Dagens klimautfordringer var et ikke-tema. Det var ikke til å unngå å legge merke til at konferansesalen på Rica Hotel Harstad var sterkt preget av menn med måne i dress. Her var pausene vel så viktige som selve foredragene. Mange av deltakerne var der nemlig hovedsakelig for å skape kontakter. En etisk dimensjon var fullstendig fraværende – alt dreide seg om veien til mest mulig petroleumsutvinning, og dermed penger.

IMG_1359

Debatt under konferansen i Harstad 

At oljen har spilt en uvurderlig rolle i Norge de siste 40 årene, er det ingen tvil om og det er lite vits i å forsøke å fornekte det. Til tross for dette vet vi i dag mye mer om konsekvensene av å utnytte petroleumsforekomstene. Verdens energibehov er økende. De ikke-fornybare energikildene vil ta slutt en dag uansett. Hva skal mette energibehovet da? Vi må se på alternative og fornybare løsninger. Det svaret hadde du ikke fått hvis du hadde spurt Hans Henrik Ramm, petroleumsstrategisk rådgiver i Ramm Energy Partner. Han reklamerte nemlig stort med at Europa er og forblir Norges viktigste marked for gass, og at de uansett klimaambisjoner vil måtte importere betydelige mengder gass fram til 2050 og videre. Så, da var de fornøyde da. Da har de jo et marked å melke fra. At en hel forsamling med voksne mennesker kan sluke dette rått uten å stille ett eneste kritisk spørsmål, er fryktsomt og katastrofalt. Flere ungdommer fra Bore og Bønn Harstad videregående skole var blitt sponset av Weatherford Norge for å kunne delta på konferansen slik at de skal bli inspirert til en framtid i oljeindustrien. At det er mennesker med så lite kritisk sans som skal være forbilde for disse ungdommene kan man jo kanskje stille spørsmål ved?

– Susanne

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s